paralax
311 444 888

Hrozba zvaná Ransomware

Důležitá výstraha, upozornění na nebezpečnou hrozbu.


Stejně tak jako jsme Vás informovali v předešlém roce, opět se množí případy napadení tímto zákeřným softwarem. Tento je nadesignován tak, že po aktivaci (klikem na odkaz v mailu/na webu nebo využitím bezpečnostní díry v systému) během pár okamžiků zašifruje veškerý datový obsah počítače na kterém byl spuštěn. Mimo to, co je ale mnohem horší, zašifruje také veškeré síťové zdroje, na které je možno se z tohoto počítače dostat. Takto se běžně stává, že firma přichází o veškerá data, jak na lokálních počítačích, tak na serverech, VČETNĚ těch, která jsou na zálohovacích zařízeních.  Data jsou zašifrována 256kb šifrou, kterou nelze žádnými standardními nástroji prolomit a útočník slibuje zaslání dešifrovacího klíče po úhradě tzv. „výkupného“. Bohužel ani tato varianta nefunguje a proto lze téměř s jistotou říci, že data jsou nenávratně ztracena.
 
JAK SE LZE PROTI TÉTO HROZBĚ CHRÁNIT?
V první řadě je nutné užívat poslední verzi operačního systému a zde pravidelně instalovat dostupné aktualizace poskytované výrobcem tohoto softwaru.
Dále je naprosto nezbytné na počítače, servery i síťová zařízení instalovat kvalitní komerční verze bezpečnostního softwaru a tyto pravidelně aktualizovat (naším doporučením jsou produkty společnosti ESET, s jejichž volbou Vám rádi poradíme).
Dále je vyžadována kázeň ze strany uživatele. Ten musí dávat velký pozor na to, jaké otevírá emaily a na jakých stránkách se na internetu pohybuje.
Pokud máte sebemenší podezření, že email, který dorazil nepochází od udávaného odesílatele nebo je jeho součástí pochybný obsah (email nedává smysl) – tento okamžitě smažte, nebo ještě lépe, nejdříve označte jako SPAM a potom smažte.
 
POZOR! ANI V PŘÍPADĚ, ŽE DATA PRAVIDELNĚ ZÁLOHUJETE, NEJSOU TATO DOSTATEČNĚ CHRÁNĚNA PŘED ÚTOKEM TOHOTO ŠKODLIVÉHO SOFTWARU!
Zálohování musí splňovat specifické parametry a nastavení tak, aby v případě aktivace šifrovacího algoritmu zůstala záloha nedotčena, a bylo možné ji použít pro obnovu ztracených dat.
 
POKUD CHCETE MÍT JISTOTU, ŽE VAŠE DATA ZŮSTANOU V BEZPEČÍ I V PŘÍPADĚ NAPADENÍ RANSOMWAREM, PROBERTE MOŽNOSTI JEJICH OCHRANY S NAŠÍM TECHNIKEM A ON VÁM DOPORUČÍ VHODNÝ POSTUP, JAK TÉTO HROZBĚ ČELIT.
 
 

Chci vědět víc

Podrobné informace o zpracování osobních údajů najdete zde.